..tetiba teringin nak cuba buat kuih keria.. selalunya beli jek..tak pernah membuat.
Kebetulan kat dapo ada keledek tapi keledek kuning. Nak digoreng dah jemu.. nak direbus pun lg dah jemu.. dah nak tumbuh tunas dah..akar halus2 dah kuo..hahaha..
Tapi teringat Mamamya cakap aritu..keledek kuning ni lembik & melekat..ah tak pe lah.. itu je yang ada pun..
Maka pagi2 hari dah mengupas & merebus.. sambil2 mengemas. Lembut jek mama pun mula la proses. Huhuh.. memang tahap gaban dia melekat2..addehh.. takpe2.. teruskan..
Kebetulan kat dapo ada keledek tapi keledek kuning. Nak digoreng dah jemu.. nak direbus pun lg dah jemu.. dah nak tumbuh tunas dah..akar halus2 dah kuo..hahaha..
Tapi teringat Mamamya cakap aritu..keledek kuning ni lembik & melekat..ah tak pe lah.. itu je yang ada pun..
Maka pagi2 hari dah mengupas & merebus.. sambil2 mengemas. Lembut jek mama pun mula la proses. Huhuh.. memang tahap gaban dia melekat2..addehh.. takpe2.. teruskan..
Ini rupanya bila dah goreng. Hahaha.. huduh kan..almaklumlah..melekat2 giler so dapat buat camni ada rupa pun da heppi dah.. :)
Close up sket.. ehh..takde la huduh giler pun.. (puji diri sendiri)
Bila dah selesai disira.. hukhukhuk.. gini jek rupanya. Tak menjadi la menyira.
Abah kata.. kuih ni tak berapa ok sebab katanya mcm rasa tepung yang tak cukup masak. Mungkinlah agaknya.. takpelah.. lain kali mama cuba lagi buat.. hukhuk thanks yang for the comment. I'll improve it next time yer.. no worries..
Ok..sape2 nak resepi sila check kat bawah ni ye.. mama jalan2 kat home sweet home. Takpelah..mama copy pastekan
KUIH KERIA KELEDEK
Resepi: Ummi @ HomeSweetHome
Bahan:- (anggaran 8 - 10 biji)
300 gm keledek - dikupas dan direbus lembut.
2 sudu besar gula pasir
1 1/3 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
air secukupnya untuk merebus keledek
Bahan Sira Gula:-
2 sudu besar gula pasir
3 sudu besar air
Cara-Cara:-
1.Potong kasar sikit keledek tadi, dan rebus hingga lembut. Toskan.
2.Lecek keledek sekaligus dengan gula pasir hingga hancur dan halus.
3.Masukkan tepung dan uli hingga jadi doh dan boleh dibentuk.
Bentukkan bulat dan buat lubang dengan jari di tengahnya atau boleh jugak digentel sepanjang 4 inci lebihkurang dan cantumkan hujungnya.
4.Panaskan minyak dalam kuali dan goreng dengan api sederhana, balik-balikkan selalu. Bila kekuningan, angkat dan toskan minyak.
**Untuk sira gula - Masukkan air dan gula dalam kuali dan masak hingga gula naik berbih-buih jernih dan kering sikit, masukkan kesemua kuih keria tadi dan gaul hingga gula bersalut rata dan melekat. Angkat dan hidangkan.
Resepi: Ummi @ HomeSweetHome
Bahan:- (anggaran 8 - 10 biji)
300 gm keledek - dikupas dan direbus lembut.
2 sudu besar gula pasir
1 1/3 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
air secukupnya untuk merebus keledek
Bahan Sira Gula:-
2 sudu besar gula pasir
3 sudu besar air
Cara-Cara:-
1.Potong kasar sikit keledek tadi, dan rebus hingga lembut. Toskan.
2.Lecek keledek sekaligus dengan gula pasir hingga hancur dan halus.
3.Masukkan tepung dan uli hingga jadi doh dan boleh dibentuk.
Bentukkan bulat dan buat lubang dengan jari di tengahnya atau boleh jugak digentel sepanjang 4 inci lebihkurang dan cantumkan hujungnya.
4.Panaskan minyak dalam kuali dan goreng dengan api sederhana, balik-balikkan selalu. Bila kekuningan, angkat dan toskan minyak.
**Untuk sira gula - Masukkan air dan gula dalam kuali dan masak hingga gula naik berbih-buih jernih dan kering sikit, masukkan kesemua kuih keria tadi dan gaul hingga gula bersalut rata dan melekat. Angkat dan hidangkan.
2 comments:
selamat pagi mama tina.. tak apa...
mula2 mmg lembik, melekat..
karang, kalau seminggu sekali cuba dan mencuba.. pasti berjaya
This one looks like doughnut right?
Post a Comment