"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, July 1, 2013

Jelas Sudah Segalanya..

Setelah beberapa lama tertangguh.. akhirnya tercapai dalam erti kata mama paksa jugak abah bawak tina ke eye specialist. Mama rasa dia rabun tapi ramai orang kurang percaya. Bila tengok something suka mengecilkan mata.. simptom rabun kan.. tapi ramai yang nafikan dengan ayat2..

"tak lah.. bukan rabun.. dia silau kot tu" 

Ayat macam tu lah melengahkan lagi appointment dengan eye specialist. Tapi mama yang berkeras.. nak jugak bawak gi check. Rabun ke tak tu lain cerita yang penting check up dulu..

Ada sorang sepupu abah bawa anak dia check up kat puteri and it cost about RM200+.. so its ok lah..kami dah dapat info cost dia kan. But kakak ipar suggest kami gi satu pakar mata kat area-area JAKEL lama.. deret-deret ARIANI.. ada satu katanya. Tapi dia tak sure boleh ke tak. Just go and ask je lah kan. Tak boleh kita teruslah ke puteri.. macam tu lah mama cakap kat abah..

Tak susah nak cari klinik tu.. senang je. Masuk simpang kat Ariani tu dah nampak..

Memang boleh check mata budak kat situ..Ha.. masa registration & menunggu nama kene panggil.. tengoklah apa budak ni buat.. dia takut..


Tutup kepala & mata dengan tuala.. hihi mama bawak tuala tu sebab takut dia nangis jek..

Sampai giliran check up.. kusmangat Ya Allah susahnya nak suruh dia letak dagu dia kat machine dokte tu. Aduhai anak.. dekat 15 minit nak buat menda itu saja. Kalau tak letak dagu & standing still memang tak boleh accurate la benda tu.. Allah..

Nak suruh dia tengok dalam lubang hitam tu punyalah payah.. then kami kata dalam tu ada gambar.. picture of a house dokte kata..barulah dia nak tengok.. berinteraksi dengan dokte in english.. baru dapat buat proses tu smoothly..

Okeh siap.. dokte sangat impressed dengan english dia.. cara dia converse.. dan sangat terkejut jugak dengan power rabun dia. Geleng kepala dokte cakap kat kami.. 

Bila dokte kata.. you know.. rabun dia reach 300 and above. Allah! Kami lagi lah kan terkejut.. fuh.. Dalam hati mama terus berkata.. Ya Allah macam manalah anak aku tengok benda selama ni.. apa yang dia nampak.. apa yang tidak.. kabur ke apa ke.. hanya dia yang tau..

Terus pulak pakai spek lubang tu.. nak bagi lagi exact lah power dia dengan silau bagai kan.. lama jugak.. baca alphabet ulang-ulang kali..

Siap itu.. kene pakai pulak spek lubang2 tu dengan power yang sepatutnya dan suruh dia berjalan-jalan dalam klinik.. sambil tu dokte kata kat kami.. 

Normally if the power is not right.. children will want to remove as soon as possible but you see.. she's ok with it.. aah tau..memang tina tak sibuk nak bukak.. tp dia sibuk membaca macam2 chart yang ada dalam bilik dokte tu..

then bila dia terpandang alphabet yang dia baca tadi tu.. dia cakap.. eh.. the alphabet is upside down lah.. hahaha..

Bila mama tanya.. kene guna spek sekarang ni dokte? Dokte kata.. yes.. have to. I dah buat sheet untuk dia. you bawak je pergi kedai dan buat. Make sure buat the cheapest one je dulu sebab i nak you bawak dia datang balik on December nanti sebelum sekolah buka.. kita nak kene tengok balik how she's doing with that..

Dokte kata genetik tu mungkin menyumbang tapi all those gadjets yang paling banyak menyumbang ke arah budak-budak menjadi rabun..so dokte nak kami control gadjet dia & bawak dia buat outdoor activities selalu. kalau tak dapat pun at least once a week supaya dia boleh berjalan, main basikal dan tengok greenery.. tak lah asyik tengok laptop & tab sahaja.. tv & cd sahaja..

Ok.. kita kene ubah cara disitu ye.. kepada yang rasa2 terkena.. sila ubah cara hidup anda..


Alhamdulillah lah.. kami dah dapat selesaikan satu hal. Keluar bilik dokte.. tunggu bil pulak.. Owh my.. total cost untuk checkup RM80.00 

Then kene pergi kedai cermin mata yang boleh buat within few hours je. Maknanya kene cari kedai yang ada stock lenses.. Malas nak gi jauh..kami balik ke Tun Aminah saja..pusing kat situ..



Ini di SIN MING OPTICAL.. sini ada stock lens. Buat kat sini je lah.. Tengoklah tu..sempat lagi buat cheeky face

Dalam jam 3 ke jam 4 macam tu kami gi balik kedai tu untuk ambil spek Tina yang baru..

For the 1st time in life dia pakai spek betul.. aiyoo mama pulak yang sedih :(

Cina kedai spek pyn terperanjat tengok power spek dia woo.. huhu.. sebab umur kecik sangat lagi. But lepas ni hopefully boleh reduce the power or at least dapat takmo bagi naik lagi pun dah cukup baik.. kesian kat my montel..hukhuk..

Kene cakap betul-betul kat dia.. sekolah kene pakai spek so that you can see everything very clear. Dia balas balik.. oo so that i can see all my friends ..sambil senyum. Macam manalah dia tengok alam ni selama ni agaknya kan. 

1st time dengan spek tu dia sibuk pandang kiri kanan.. baca nama kedai..nama jalan.. tanya itu tanya ini.. mungkin sebab dia dah boleh tengok banyak benda yang jauh2.. barulah perasan yang dunia ni ada banyak warna cantik-cantik kot..huhuhu..

Oh ye.. kalau ada yang nak gi check mata anak masing-masing boleh gi klinik ni..

Fees affordable la.. banyak beza dengan tenpat lain kot ;)
dokte pun baik..

So tengoklah insan-insan yang mama sayang sangat-sangat ni..


Another new episode untuk Tina baru je bermula.. we'll do the best for you sayang..promise..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...