"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Thursday, May 19, 2016

Buai Owh Buai..

Masa pregnant aritu, plan asal memang tak nak intro buai kat baby. Pengalaman dengan sweetheart berbuai memang kene hangkut buai ke sana ke mari jika nak bermalam..

Kalau jalan-jalan time baby nak tido pun payah juga. Mengamuk sakanlah dia nak berbuai

Tapi keadaan jadi lain bila baby Azra lahir. Awal-awal dia memang ok je tido kat katil. Tapi menjelang 2 minggu dalam pantang, dia mula ubah perangai.. mula tido sekejap-sekejap2 saja dan tak puas tido.. merengek. Tu ok lagi..

Bila malam dia tak nak tido katil.. nak ngempeng menyusu sampai berjam-jam. Memang tak tahan. Dah lah tengah dalam pantang. Jahitan pun tak ok lagi.. dapat dia kelaku macam tu.. memang sampai tahap ada 1 malam tu tak tidur langsung. 

Pukul 7 pagi baru dia tido macam orang pengsan. Mama pulak yang sakit kepala seharian sebab tak tido. Arghh sangat tak tahan..

Akhirnya, mak abah balik kampung ambilkan buai sweetheart dulu. Alhamdulillah pengenjut elektrik beli masa sweetheart masih elok dan boleh digunakan..

Mula lah era berbuai..

Ada orang kata...

"Nape bagi tido buai? Nanti susah nak berjalan..."

Mama tak fikir nak berjalan la weh.. lagi fikir survival sehari-hari tu yang lagi penting. Ada anak sekolah, nak siapkan anak sekolah, rumah, masak, hantar jemput anak lagi..

Kalau baby buat hal.. celah mana ko nak cari masa nak buat tu semua kan. 

Bila dia berbuai, dia akan tido lama sikit. Sempat lah melipas kudung buat keje. Itupun kadang sampai terlewat makan. Elok makan pukul 11pg boleh delay sampai pukul 1 ptg.. 

Mama tak yah lah berjalan-jalan sampai sehari suntuk jika tak penting.. baby kecik.. tunggu besar sikit nanti boleh ajar turun buai lah

Hihi pedulilah apa orang nak kata..
Kita yang hadap hari-hari.. bukannya orang yang bercakap tu yang hadap
kan :)
Senyum je..



Gambar precious baby tengah tido dengan lena..
Tengok baby tido ni moment paling tenang tau :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...