"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, August 30, 2016

Azra, Ruam Dan Moogoo

Lebih kurang sebulan lepas, pada satu pagi..bangun tido je muka baby Azra ada banyak ruam terutamanya pada bahagian bulu kening, bawah mata, hidung, dahi dan mulut. Agak terkejut sebab malam sebelum tu elok je takde sebiji pun..




Masa bawak baby Azra sunat kat Poliklinik Nur Hidayah, dokte pun check ruam-ruam tu. Sebab dokte takut suspek HMFD. So dokte suruh monitor dua tiga hari lagi tengok macam mana. If makin banyak then datang klinik semula..

Balik tu gigih bersihkan muka baby Azra dan tepek kan tepung yang buat bedak untuk ruam tu. Tepung apa? Ntah tepung ubi ke..tepung kanji ke.. kompius sebab mak yang masukkan dalam bekas masa dalam pantang..

Sehari dua, nampak kurang sikit tapi esoknya merah balik ruam dia.. haish.. camner nih. Tepek lagi tepung.. macam tu juga. Reda..reda.. naik balik. Segala mala  krim baby yang ada kat rumah ni dah cuba.. sebab tu amik masa lama sebab try satu-satu. VCO pun try jugak. tapi langsung tak de kesan. Nampak makin merah pulak bila tengahari. Kesian sangat..

Jadi terpandanglah post fb seorang kawan tentang produk Moogoo untuk anak dia yang ekzema. Pegilah menjelajah blog dia untuk baca tentang tu..

Pastu gugel juga blog-blog lain yang ada menulis tentang Moogoo, ruam & ekzema. Gigih membaca disana sini sebab ruam baby Azra ni takde tanda-tanda ekzema kot? Agaknyalah..

Tapi takpe.. baca je..

Bila dah baca banyak blog. Jumpa pasal Moogoo ni banyak betul. Sebab katanya Moogoo & buds adalah 2 produk yang natural, baik dan selamat untuk baby. 

Bercakap tentang harganya.. tak yah nak terkejut sangatlah.. mahal berbanding produk biasa. 

So, next step..
pegi pulak gugel website Moogoo.. baca dan ambil tahu produk dia. Sebelum beli, kene tau untuk apa..bila nak guna. Bila tak faham, tanya dengan ibu2 yang biasa guna. Tak susah.. pm je kat fb.. diorang tak lokek ilmu.. Antara produk yang disarankan kawan-kawan..



Kemudian pegi pulak tengok website buds 
Pun sama.. baca dan tengok produk.. antara yang di sarankan kawan-kawan adalah


Kiranya, dua produk ni lah pilihan ramai ibu bapa untuk baby punya masalah kulit sebab kedua-dua produk ni natural dan insyaAllah selamat untuk baby dan kalau termakan pun tak ada masalah. Kot katalah kita sapu kat muka or tangan baby, then jari2 dia tu masuk mulut.. pun tak ada masalah sebab dalam produk ni tak ada chemical berbahaya.

Another step..
Tengok kat mana store yang ada jual buds & Moogoo nih. Kalau Buds, banyak tempat boleh jumpa tapi Moogoo agak susah. Certain-certain farmasi je ada jual. Tu pun biasanya susah nak ada stock..

Jumpa satu farmasi kat Sutera Utama, Wellness Pharmacy yang ada jual kedua-dua produk ni. Makanya ajak abah pegi. Area tu padat sikit, tak suka drive sorang ke situ. Nak parking pun susah.

Kebetulan masa pegi, Super Soothing Rescue Lotion  buds tu tak ada stock pulak. Yang ada rangkaian Moogoo yang 3 tu. Tapi tak lah terus beli 3. Mama beli satu dulu, ISB sebab ruam kat muka baby Azra tu merah-merah dan waktu tengahari dia suka gosok..mungkin gatal. So, beli ISB sahaja RM79.00 untuk 120g



Proses menyapu pun bermula lah. Bila krim ni kering, merah-merah akan berkurangan tapi muka baby Azra nampak kering. Lagipun memang dah stop menyapu segala mcm losyen lain. tak mo campur-campur..

So, decide nak beli Full Cream..

Full cream ni kat farmasi tu RM66.00, tapi dia suggest ambil travel pack berharga RM89.00 akan dapat 4 produk sekali iaitu Milk wash, Milk shampoo, conditioner & full cream. Lagi berbaloi rasanya..





Cream conditioner ni segar betul baunya..Tiga-tiga produk ni baunya best. Tak menonjol sangat dan yang pasti ia selamat untuk kulit baby

Selepas 6 kali sapu kedua-dua krim Moogoo ni.. nampak perubahan yang positif pada kulit baby Azra. Bangun pagi pun takde lah merah-merah dah. Biji-biji ruam pun tak nampak besar. Nampak dah menyusut sikit tapi belum lah hilang. Dan dia dah tak nampak tergaru-garu muka waktu tengahari macam selalu.. alhamdulillah lega sangat..


 Oleh kerana baby Azra masih menyusu badan, mama pun kene perhati apa yang mama makan. Itu cabaran anak menyusu badan.. tapi tak pelah.. demi kebaikan..

Nak dapat dia kemain la susah.. takkan baru nak kene pantang makan dah tak sabar kan. 

Semoga kulit baby Azra sembuh macam dulu.. hilanglah ruam tu tak lama lagi insyaAllah.. Aamiin..







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...