Suka dengan bubur sum sum. Tapi mama sangat cerewet dengan rasa tepungnya. Tak suka terlalu lemak.. nanti cepat muak. Tak leh makan banyak hihi. Terkeras or terlembik tak jadi masalah kat mama.. can do punya if rasa tepung dia just nice :)
Biasanya mak lang buat sedap. Sedap la ditekak mama.. or MIL buat pun ok sebab MIL tak suka lemak sangat.. lemak cair.. boleh la..huhu..
Ternampak post kat blog Kak Yati.. uwaaa... santek giler bubur sum sum dia weh.. So dengan berkobar-kobar mama pun nak cuba. 1st attempt okeh kali ni. Just buat 3 sudu setiap satu tepung.. je.. cukuplah nak test..hihi
Tak dan masuk peti ais nak bagi sejuk sebab peti ais penuh..huhu..
Mama rasa 1st attempt ni mcm tak lembik lah.. so bila masuk acuan dia tak fit cantik.. huhu boleh lah..hasil air tangan sendiri nih.. :)
Guano nak buat cantik comey macam kak yati buat tu..addehh..
Bila masuk gula :) orang cerewet.. gula pun tak nak pekat..biar cair..entah pape.. takpe..pueh ati den :)
Sape-sape nak try..sila ikut resepi Kak Yati ye.. Ni mama kopipes kan kot-kot korang terlupa bahan hihi..
Sumber : Blog Kak Yati
Bahan-bahan A
saya suka terjah blog kak yati ni cari idea & resepi..
Tak dan masuk peti ais nak bagi sejuk sebab peti ais penuh..huhu..
Mama rasa 1st attempt ni mcm tak lembik lah.. so bila masuk acuan dia tak fit cantik.. huhu boleh lah..hasil air tangan sendiri nih.. :)
Guano nak buat cantik comey macam kak yati buat tu..addehh..
Bila masuk gula :) orang cerewet.. gula pun tak nak pekat..biar cair..entah pape.. takpe..pueh ati den :)
Sape-sape nak try..sila ikut resepi Kak Yati ye.. Ni mama kopipes kan kot-kot korang terlupa bahan hihi..
Sumber : Blog Kak Yati
Bahan-bahan A
- 100 g tepung beras-Yatie guna 1 cwn
- 100 g tepung jagung-Yatie guna 1 cwn
- 1,750 ml santan (500 ml KARA+ air)
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau
- 2 helai daun pandan-disimpulkan
- 500 g gula melaka
- 1/4 cwn gula pasir
- 1000 ml air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan dulu.
- Satukan kesemua bahan2 A, tapiskan dan masukkan ke dalam periuk dan gaul rata.
- Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup, guna api sederhana dan sentiasalah di kacau rata.Biasanya msk dlm 1/2 jam.
- Bila dah masak,tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
saya suka terjah blog kak yati ni cari idea & resepi..
No comments:
Post a Comment