Malam semalam pegi belanja barang dapo. Banyak barang dah tak ada. Misi menghabiskan sisa barang yang ada sepanjang minggu peperiksaan akhir tahun sangat berjaya.
Makanya ajak abah pegi belanja. Menyambil nak tengok beras Tajmahal yang murah..
Dalam pada berbelanja bulanan tu, kami tengok kat barang reduce, ada banyak pisang. Sangat sesuai la nak buat jemput-jemput. Tak mahal dah.. dah reduce namanya pun.
Abah amik 2 plastik pisang. Bila balik, tengok pisang tu masih cantik-cantik. Sambil makan pisang dia sebut kek pisang..
So, petang ni mama godek gugel cari resepi kek pisang yang best..
Kita guna resepi kak Azlita :)
***************************************
KEK PISANG GEBU LEMBUT
Blog: Kak Azlita
Bahan:
4 biji telur gred A
8 biji pisang emas ~ 7 biji dilecek dan sebiji di hiris nipis untuk hiasan ( * mama guna pisang montel 2 biji setengah, yang setengah lagi buat hiasan)
1 cawan gula kastor atau gula halus
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan buttercairkan atau minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
sedikit garam
Cara:
Panaskan oven dahulu pada suhu 170C
Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan
Pisang di lecek lumat. Tinggal baki untuk hiasan
Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan
Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang
Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata
Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan
Pisang di lecek lumat. Tinggal baki untuk hiasan
Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan
Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang
Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata
Tuangkan adunan pisang ke dalam adunan telur dan kaup balik rata
Kemudian masukkan tepung dan kaup balik adunan sempurna
Kemudian masukkan tepung dan kaup balik adunan sempurna
Lenser loyang dengan marjerin@butter
Tuangkan adunan ke dalam loyang
Hiaskan atas adunan dengan kepingan pisang yang di hiris nipis
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek telah masak dengan sempurna.
Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak. Jika lidi keluar kering maknya kek telah cukup masak, jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar.
Hiaskan atas adunan dengan kepingan pisang yang di hiris nipis
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek telah masak dengan sempurna.
Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak. Jika lidi keluar kering maknya kek telah cukup masak, jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar.
**************************************
Ok.. tu je resepi
Layan gambar kek pisang mama..
Sebelum bakar..
Selepas siap bakar..
Harum semerbak baunya menusuk hidung
No comments:
Post a Comment