"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Sunday, June 27, 2010

Jika Ini Bukan Rezeki Kami.. Kami Terima Dengan Hati Terbuka

Mama ajak abah gi scan pregnancy semalam petang.Kononnya kalau segalanya lancar, minggu-minggu depan bolehlah gi buat kad merah kot. So kami decide nak scan kat CS Koh Skudai, dekat je dengan rumah MIL mama.

Kami sampai dalam pukul 4 petang. Ada ramai yg tengah menunggu untuk check-up. Tiba giliran mama, kami bertiga masuk sekali.

Bila dokte koh scan, katanya ada nampak kantung janin tapi puas di pusing kiri dan kanan.. atas bawah.. janin didalamnya tak ada. Kantung tu kosong!! Mama terperanjat jugak sebab mama bagitau dokte koh,masa scan confirmation 5 minggu aritu memang ada bulat sebiji kacang kat dalam rahim. Dan dokte kat penawar memang sahkan mama pregnant 5 minggu.

Lama jugak dokte koh cuba cari dengan scan tapi tak jugak jumpa.Kantungnya memang ada. Dokte tanya ada bleeding tak? Mama kata setakat ni tak ada. So dokte kata better to wait another 2 weeks dan scan semula. Jika tak nampak jugak mungkin kandungan tu bermasalah dan merupakan salah satu tanda kurang baik untuk early stage pregnancy..

Mama dengan abah tak fikir apa2 pun. Mama call mak mama bagitau hasil scan tu.. mak mama pun pesan supaya jgn fikir apa2.. dan jangan buat keje berat2 jugak dulu.. kata mak mama kalau dah bukan rezeki biarlah ia 'turun' dengan selamat..jgn tinggal apa-apa kat dalam. And dalam hati mama memang doa macam tu.

Balik dari klinik kami singgah rumah bidan yang selalu urut mama tu.. mama suruh jugak dia rasa kat perut sebab mama kata dokte scan tak nampak janin. Bidan tu rasa.. then dia kata buku darah masih ada. Dia tak berani nak kata akan jadi janin ke tidak tapi buku darah tu masih belum jadi janin pun. Jadi dia taknak mama buat apa-apa. Tunggu dulu..

Pagi tadi berbual dengan abah.. kata abah kalau dah bukan rezeki kita kali ni tak apalah. Kita boleh cuba lagi. Masih banyak masa. Tapi still terselit jugak rasa sayang kan.. sebab dah nak masuk 10 minggu..

And mama sekarang ni ok jek.. tunggu-tunggu jugak kalau-kalau manalah tau ada bleeding ke apa.. sebab dari awal pregnancy ini mama dah kata pada diri sendiri, jika ini rezeki.. mama&abah terima tapi jika bukan.. 'turunlah' dengan selamat.. mama redha.. tak kesal pun sebab mama dah buat yang terbaik untuk'nya'..

Apa pun hasilnya selepas 2 minggu nanti.. syukur alhamdulillah

17 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

yekla..dah 10 minggu mesti dah rase sayang pada janin dlm perut tu kan..tp mcm sha kate, still kena doa n harap yg terbaik. klu betul tkde rezki, moga die turun sume ngan selamat k..byk2 bersabar utk sha n family..

Sha@Mama Tina said...

Thanks Lily.. abah tina pun dah kata sayang sebab dh 10 mgu..tapi redha je. Mungkin ada rezeki yang lain nanti..alhamdulillah untuk semuanya..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

betul sha..kalau dah tak der rezeki, redha jer..lagipun masih banyak peluang utk peknen lagi kan..

apa2 pun tunggu keputusan dr next 2 week...

Lady Qay said...

takpe la..ade rezki ada la kan...Allah lg tahu yang tbaik...me pun tgh prg 13weeks...cuak jugak...

Sha@Mama Tina said...

Ibu Damia - yelah Ayu.. kalau dah bukan rezeki..apa pun kita buat tetap bukan rezeki kita juga kan. Takpelah..cuba lagi..

Sha@Mama Tina said...

Thanks lady qay.. wah pregnant jugak ye..tahniah.. semoga selamat semuanya..jaga diri baik2

Zaidah said...

klu bukan rezeki harap sha terima ngan redha...tapi klu memang tu rezeki kita..walau kat mulut naga pun akan jadik milik kita...banyakkan rehat n berdoalah yang terbaik...

MeRy said...

Hope everything will be fine. Don't think too much !!

Sha@Mama Tina said...

Zai - Sha dah prepare sejak awal untuk segala kemungkinan. Betul lah Zai..kalau memang rezeki kita tetap akan jadi milik kita jugak..sha ok..jgn risau but thanks untuk concernnya ya..much appreciated

Sha@Mama Tina said...

Mery, thanks a lot.. dun worry I am ok..

Lelord said...

Along...byk masa lagi kan..kalau xde rezeki anak ko sebaya anak mamamya, anak ko baya anak aku arr nanti.

Apepun aku doakan yg terbaik utk ko, gerob n tina

Diamilikku said...

lama tinggal blog kawan2...sya sabar k..su doakan yang terbaik untuk semuanya...insya allah..kalau allah dah tulis rezeki tu ada takkan ke mana..tapi kalau bukan rezeki..su harap sha redha semuanya

Sha@Mama Tina said...

Lelord - thanks lord. aku pun harap yang terbaik..and aku tak kesal sebab aku rasa dah buat yang terbaik. Mungkin bukan rezeki..tapi masih ada banyak masa untuk cuba lagi kan.. caiyok!

Sha@Mama Tina said...

Sue - Insya'Allah sue, sha redha apa pun keputusannya..

jiHAN said...

along.. sedih sgt dengar tapi insyallah mungin Allah nak bg yg lagi bain. twin ke? hehe skrg kn musim twin.. hehehe jgn sedey okeh! tu tandanyTina masih nak manje2 mcm baby lagi..

mudah2an another 2 weeks time will settle everything. amin!

Sha@Mama Tina said...

Jihan - tq tq tq.. along ok. Ha'ah kan..mana tau dia tak jadi kasi satu..rupanya nak bagi 2 ke..hehehe...

Doakan yg terbaik utk along ek! tq again..

jiHAN said...

hikhikhik =) amin amin amin!! arini baru dapat bukak belog huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...