"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, July 26, 2010

Petua Tradisional Merawat Masalah Batuk

Since late last week Tina diserang batuk berkahak, selsema dan demam sekaligus. Batuk berkahak ni la yang paling susah nak hilang. So mama search dalam internet mencari petua2 untuk membantu mengurangkan batuk berkahak. Jom tengok apa yang mama jumpa ni..

Dipetik dari blog ini

v
v
v
v
v
v
v
v

Petua Pertama
Ambil 1/4 biji buah pala, 1/2 biji limau nipis & secamca minyak kayu putih
Buah pala diparut, limau nipis diperah ambil airnya sahaja
Campur perahan limau nipis & parutan buah pala dengan minyak kayu putih
Sapukan pada belakang dan punggung kanak-kanak sebanyak 3 kali sehari selama seminggu, insya allah akan nampak hasilnya



Petua Kedua
Unutk mengurangkan batuk berkahak pada kanak-kanak, ambil gula melaka dan potong kecil2. Biar anak makan seperti makan gula-gula. Ini perlu dilakukan beberapa kali untuk nampak hasilnya



Petua Ketiga
Untuk batuk yang berterusan, ambil 8 helai daun pudina, rebus dengan beberapa ketul gula batu selama beberapa minit. Minum air rebusannya. Peringatan : setiap kali merebus, daun pudina mestilah 8 helai ye!



Petua Keempat
Secamca madu lebah dicampur sedikit air tetapi usah terlalu cair kemudian campur sedikit perahan limau nipis. Minum setiap malam sebelum tidur untuk meredakan batuk berpanjangan


Bagi sesiapa yang dah pernah mencuba petua-petua ini jangan lupa tinggalkan testimoni ek kat comment box mama. Manalah tau kan ada blogger2 yang memang dah tau petua2 kat sini..

2 comments:

Ju@Lucky^Mummy said...

Good info..

sy x pernah lagi cuba petua2 nih..


niway.. Take care ye mama & tina..

@>--ummi zahra--<@ said...

petua2 tu kite tak pernah cuba..tp, ade satu petua yang agak berkesan lah..kita amik satu sudu madu..pastu perah dengan limau nipis..pastu makan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...