"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Thursday, August 4, 2011

Suku Kata



Suku kata adalah permulaan daripada kemahiran membaca. Mama dah lama berangan-angan nak ajar Tina membaca jadi mama kena mulakan dengan suku kata dulu lah..

So, few weeks back ni mama dah start dengan beberapa perkataan yang Tina selalu sebut. Tak dapat nak tampal semua sebab flash card suku katanya sikit je

Mama cuba dengan yang dua suku kata dulu lah. Tengok perkembangannya camner nanti. Sebab so far, alphabet & Number 1-10 Tina memang dah kenal. Kalau number 11, 12 & 13 tu lepas lagi la..yg lain masih belum.

Alphabet memang dah kenal semuanya. Bila mix kan huruf besar & kecil pun nampaknya alhamdulillah dah ok.. :)


DORA - perkataan ni memang Tina ingat sebab dia selalu taip kat lappy dia..

GO - ini pun sama.. GO DIEGO GO

dua perkataan ni dah lancar.. sebab selalu dieja & ditaip kat lappy so takde masalah. Bagi yang lain-lain tu Tina masih belum catch up bunyi setiap suku kata. BUkan mudah ye nak mengajar suku kata pun.

Setiap pagi bangun Tidur mama akan ajak Tina mengeja dahulu. Tapi pun tengok mood dia la..kadang-kadang takmo pun.. :(

So kalau korang ada cara lain mengajar anak suku kata.. kongsilah dengan mama.. mama alu-alukan pendapat & komen korang. Kita sama-sama share untuk improve skill anak-anak.. :)

2 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

selamat berjaya mama..

Mamamya said...

good luck long....setakat ni damya dah lancar membaca alhamdulillah mmg terang hatinya....baca iqra' pun dah nak habis...jap lagi dah blh pindah ke muqaddam....cuma afiqah payah sikit nak lentur sbb dia cpt jemu....mmg kene struggle nak mengajor dia...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...