"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Saturday, January 18, 2014

Mari Baca Jawi..

Bagamana nak mahir jawi?
Rasanya kaedah sama macam kita nak mahirkan membaca rumi jugak la kot ek..

Mama sebenarnya mencari kaedah terbaik nak mahirkan Tina membaca jawi. walaupun nampak dah link mengaji dengan baca jawi tu memang ada..

Kaedah lama yang terkesan adalah jadikan ia rutin.. lama-lama akan mahir..

Nak sangat dia lancar membaca tulisan jawi sepertimana lancarnya dia membaca english & bahasa..
 




video ni snap as penanda.. mama guna buku jawi yang masa di tadika nuri.. kene bermula dengan huruf Alif semula..

Ni hasil 3 sessi membaca jawi sejak pagi hari ini..
alhamdulillah..

Bukan tu saja.. terpaksa bukak muqaddam balik tu.. sebab dia lupa bunyi huruf yang atas, bawah, hadapan..haih..

Mama kene sabar banyak-banyak nih..
hihi

1 comment:

Diamilikku said...

samalah sha..su pun mencari kaedah terbaik nak ajar anak2 jawi...confirm lepas ni akhbar utusan melayu mingguan wajib jadi bahan bacaan anak2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...