"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Friday, October 30, 2015

Roti Pandan

Ada kawan yang add kan mama ke group roti. Waduh giler ah tengok orang-orang yang dah pro ni meroti. Cantik-cantik, kreatif-kreatif dan macam-macam rupa bentuk..

Mana yang disertakan resepi, boleh ambil untuk cuba jika suka. Yang mana tak sertakan resepi, ahli diminta menghormati empunya post yang mana kadang mencari rezeki sampingan dengan menjual roti home made kan. Lagi pun belajar buat roti ni berbayar yang bukan murah. Hormat keputusan orang lain. Senang je rules dia.

Ini salah satu resepi yang ada disertakan bersama post. Mama terasa nak cuba sebab empunya gambar roti ni..roti dia wallah.. santek woo..

Kebetulan mak abah ada ni.. makan roti sama-sama lebih seronok. Suka tengok abah makan roti panas suam. Sedap katanya..

Meh la cuba..

Resepi Kak Yus JB

500g tepung high protein
150g gula (saya guna 75g gula) * nak manis sukat lebih ye..
1 sudu teh garam
11g yis (saya guna 8g)
2 sudu besar serbuk santan (bole guna santan kotak)
1 biji telur gred A
Sedikit perwarna hijau
Sedikit perisa pandan atau pandan paste * ni saya takde
90g majerin
80g susu cair/whipping cream
190g ais+air sejuk(klau guna santan kotak air kena seimbang)

Penderhakaan yang saya buat :
 
** Perisa pandan tu saya guna 7-8 helai daun pandan fresh. Blend & sukat air ikut sukatan adunan ye

** Saya tambah 5g Superbake 

** tepung saya buat 300gm high protein + 200gm tepung gandum

** 1 kotak kecil kismis hitam. Korang boleh boh inti apa je lah yang korang nak sebenarnya..

Cara buat:
Cara buat ni saya sendiri karang, huhu.. sebab cuma resepi je yang diberi

- Guna bread maker, letak bahan ikut susunan untuk bread maker dengan betul

- On bread maker, pilih menu nombor 8 dan on. Biar bread maker menguli sampai siap. 10 minit lagi nak siap, masukkan kismis

- sapu loyang dengan butter@marjerin terlebih dahulu

- keluarkan doh, buang angin dan terus bentuk ikut apa yang disukai. Saya bulat-bulatkan boh dalam loyang sahaja

- Biar naik 40 minit @ 2 kali ganda doh asal

- Bakar. Oven saya 150 darjah celsius, saya buat 35 minit. Sebab saya suka yang kering sikit kulitnya

- Keluarkan dari oven dan terus sapu butter@marjerin supaya permukaan roti berkilat

*****************************
 





Bila dah masak..









Tak secantik roti pemberi resepi tapi alhamdulillah sangat boleh untuk dimakan. 

Korang boleh try.. mungkin tangan korang lebih berseni.. 

Mintak halal ye empunya resepi.. saya share kat sini sebab saya dah try memang jadi dan sedap

Terima kasih :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...