"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Thursday, November 5, 2015

QASEH GOLD.. Sinar Baru..

Mostly tahu yang mama sekarang pregnant 18 weeks. 2nd trimester baru bermula. Half way lagi to go. Alhamdulillah everything boleh dikatakan bagus. Its just that mama kene jaga makan, jangan buat terlalu banyak kerja dirumah & makan vitamin serta supplement sunnah pilihan mama tu dengan istiqomah. Usia dah banyak, jadi risiko pun banyak jugak. Kene hati-hati sentiasa..

Ramai yang tanya, apa yang mama amalkan sebelum mengandung kali ini. 8 tahun berlalu, sebutlah apa sahaja..mostly kami dah cuba. IUI, IVF je yang tidak.. tak mampu untuk sampai ke tahap itu..

Sejak jadi rania QASEH GOLD, tahun 2015 mama memang aim nak mulakan dengan supplement sunnah yang unggul ini. Dah penat telan macam-macam pil.. 

Dari pil kuatkan rahim, sampai ke pil subur ber cycle-cycle, belum tambah dengan check up nya lagi. Jangan kira duit yang dilaburkan..

Sejak september 2015, mama rasmi mulakan pengambilan QASEH GOLD ADINDA dan SOLE. Bukan untuk apa, untuk dapatkan tubuh yang sihat, dalaman yang sihat. Amal pun senang, 2 sudu pagi dan 2 sudu malam. Tu je..

Mula-mula amal tu rasa pening. Sebab mama memang ada low blood pressure tau. Jadi simptom tu dah dijangkakan. Stokis dan leader ada brief tentang healing crisis. Bila pening dah ok.. keputihan pulak keluar dengan banyaknya. Sangat banyak. Ngeri weh!

Tapi untuk tak sampai seminggu je keputihan tu terus kering tak keluar-keluar lagi. Perghhh.. masa tu terfikir amenda la ada kat dalam yang aku tak tahu ni huhuhu. Badan jadi segar. Bertenaga nak bangun pagi , bila bangun badan tak sakit-sakit. Sendi-sendi tak sakit-sakit..

Pastu kulit muka slowly nampak fresh. nampak glowing. Bukan lawoo.. tau la tak berapa nak lawoo. kang salah faham pulak. Muka nampak kemerah-merahan, bila gugel.. kata bila rahim kita sihat.. muka kita akan nampak seri kemerah-merahannya.. ha gitu..
Jangan perasan okeh! hihi..

Sebulan selepas mama ambil QASEH GOLD ADINDA, mama pujuk abah pulak makan QASEH GOLD KEKANDA sebab dia selalu tak cukup tidur, selalu penat, pergi awal pagi kadang-kadang malam baru balik. Kerja cikgu ni tak habis kat sekolah je kan..

Pun abah selalu migrain, kadang-kadang sampai muntah-muntah bila terlalu banyak kerja nak dibuat dan di fikir. Kesian.. sebab tu mama fikir mungkin KEKANDA boleh membantu.

Dah la jenis yang sangat susah nak konsisten dengan supplement. Pernah kami beli set Sxxxxxx.. hmmm tak ingatkan tak makan. Adoi.. letih..

Tapi sejak amal KEKANDA dia sendiri ingat nak ambil setiap hari. Dah jarang sangat sakit kepala sampai muntah-muntah, letih tu letih la tapi tak cepat sangat letihnya. Muka lebih ceria, tidur lebih lena. So that mama seronok tengok perubahan..

Tapi jangan lupa tau.. 2 minggu terawal makan KEKANDA, abah kene batuk berkahak. bayangkan dia batuk 2 minggu. Asal nak tido je lepas sudukan KEKANDA, minum air, terus titik SOLE kat lidah supaya tekak dia tak gatal..nak longgarkan kahak..

Sabo tak sabo la 2 minggu batuk. Memang kesian. Smoker kan.. kalau batuk memang teruk. Masa batuk tu sampai tak boleh smoking..huhu cuti smoking..

Tapi lepas 2 minggu, batuk hilang beransur-ansur.. alhamdulillah. Healing crisis je..

Dalam hati memang terselit niat, 
Jika dengan asbab QASEH ni mama hamil.. itu bonus. yang penting kami sekeluarga sihat sentiasa. 

Pun dalam group TTC kami, bincang tentang Lemon.. kebaikan lemon..

Jadi sejak  itu mama dengan abah cuba untuk sentiasa adakan lemon dalam peti ais kami. Amal minum lemon suam campur SOLE seminggu 3 kali. Nak mula memang susah tapi kami sentiasa saling mengingatkan..Kalau boring, buat lemon suam campur madu..sedap!

Lemon pun bukan murah. Time tak murah seringgit lebih juga sebijik. kami berjimat, sebiji tu untuk seminggu tau. Jadi kami rajin tengok kat reduce price punya rak.. selalu ada lemon. Kami tak kisah dah.. beli je. yang penting ia lemon. Harganya berapa sen lepas reduce tak penting. yang penting lemon dia elok..tak busuk..

Khasiat lemon?
Korang tanya encik gugel lah. Type Lemon .. banyak benda keluar insyaAllah. hadam sikit-sikit khasiat dia yang banyak tu..



So, memang sejak 2015 memang totally ambil QASEH GOLD sahaja..
Alhamdulillah Allah beri rezeki .. tapi bukan sekejap tau.. setahun lamanya kami amalkan..

Amalan-amalan kerohanian yang lain tu korang faham-faham sendiri lah ye. Sendiri lah up kan mana yang patut. Yang tak cukup..cuba cukupkan. yang tak selalu..kerapkan.. Yang dah lama tinggal cuba lah buat balik..Takmo cerita bab-bab tu..depends pada diri masing2

okeh..

Nak tengok set QASEH tu..







Bagaimana QASEH membantu?




Ini testimoni kami sendiri..
 


Nak percaya atau tidak tu terpulang.. Sebab ada yang tanya maka mama share kan..
Its not coz mama adalah rania QASEH GOLD.. sebab QASEH ni memang baik untuk kesihatan. Worth sangat untuk anda cuba..

Mama hari-hari doa agar diberikan kemudahan & keselamatan mama dan baby dalam kandungan. Dijauhi dari segala yang tak baik..

Korang pun doakan mama dan baby ye 

Kot ada yang terlupa nanti mama update kat post lain.

Ada yang minta post tentang awal detect pregnancy tu.. masih dalam draft lagi. nantilah.. sikit masa lagi mama share cerita yang itu ye..

If korang rasa nak chit chat boleh whatsapp nombor tertera tu..

Till then..

Assalamualaikum..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...