Dah lama sangat teringin nak buat.. walaupun sendiri sebenarnya tak lalu cheese cake. Tapi tak tau kenapa sibuk2 jugak nak cuba. Membelek resepi dah berkali-kali. Almaklumlah..huhu
So.. inilah rupanya Japanese Soft Cotton Cheese Cake tu..mama punya version yang pakai bakar ye..
So.. inilah rupanya Japanese Soft Cotton Cheese Cake tu..mama punya version yang pakai bakar ye..
Ok lah.. ramai sangat yang mintak resepi cheese cake nih.. Mama share ye sebab mama pun dapat dari seorang kawan :)
Semak & salin resepi ye korang.. hihi
Semak & salin resepi ye korang.. hihi
Japanese Soft Cotton Cheese Cake
(kukus & bakar)
Kredit to : Aan Raihanna
BAHAN A:
250g cream cheese
(kalau nak tukar KRAFT singles pun boleh,pakai 5 @ 6keping)
50g butter
100ml susu segar
6 biji telur (asingkan putih dan kuning)
1 s/b jus lemon(kalau xde perah fresh orange pun boleh)
1/4 s/t garam
60g tepung superfine
20g tepung jagung
BAHAN B:
140g gula kastor (klu xde,boleH blend gula pasir tu jadi halus)
6 biji putih telur
(kukus & bakar)
Kredit to : Aan Raihanna
BAHAN A:
250g cream cheese
(kalau nak tukar KRAFT singles pun boleh,pakai 5 @ 6keping)
50g butter
100ml susu segar
6 biji telur (asingkan putih dan kuning)
1 s/b jus lemon(kalau xde perah fresh orange pun boleh)
1/4 s/t garam
60g tepung superfine
20g tepung jagung
BAHAN B:
140g gula kastor (klu xde,boleH blend gula pasir tu jadi halus)
6 biji putih telur
CARA-CARA:
ADUNAN A:
1) cairkan cream cheese,butter dan susu guna teknik double boil. bila dah cair sejukkan
2) dlm bekas lain satukan tpg superfine,tpg jagung,kuning telur,garam dan jus lemon kacau hingga sebati dan masukan cream cheese yg dah disejukkan tadi.
ADUNAN B:
1) dlm bekas lain pukul telur putih hingga kembang kemudian masukan gula sedikit-sedikit dan pukul hingga "bertanduk"
2) kemudian satukan dgn adunan A gaul sebati dan masukan dlm loyang yg dah digriskan...
3) bakar adunan tadi dgn teknik bain marie selama 1 jam atau lebih sampai masak
4) kalau nak kukus panaskan air kukusan..loyang adunan ditutup dgn kertas aluminium terlebih dulu kemudian baru masukan dlm pengukus dan kukus lebih kurang 30 min atau 40 min..
PERINGATAN:
1) TEKNIK BAIN MARIE - adunan kek yg dlm loyang tadi tu, letak dlm loyang lain yang mengandungi air, baru masukkan dalam oven..
2) Kalau bahagian atas kek dah nampak kaler brown2 yang cantik tu.. ok la.. maknanya dah masak la tu..
3) Kalau cucuk dengan lidi sate pun "agak bersih" sebab cheese kek tak macam kek2 lain rasanya. Sebab kek lain kita cucuk mesti memang totally bersih kan..baru la kira masak. Ni dia bersih la jugak..tapi takdelah licin mcm cucuk kek2 lain..
PETUA MEMBUAT MARINGE
Ramai dari kita yg tak tau mcmana nak buat maringe kan....petuanya bekas atau peralatan memukul telur putih hendaklan bersih dan kering...pukul telur putih dahulu sampai kembang berbuih kemudian baru masuk gula sedikit2...ramai yg tak tahu terus mencampurkan gula dan telur sekaligus kemudian terus pukul....sampai taun depan pun maringe tak kan jadi..he..he.
ADUNAN A:
1) cairkan cream cheese,butter dan susu guna teknik double boil. bila dah cair sejukkan
2) dlm bekas lain satukan tpg superfine,tpg jagung,kuning telur,garam dan jus lemon kacau hingga sebati dan masukan cream cheese yg dah disejukkan tadi.
ADUNAN B:
1) dlm bekas lain pukul telur putih hingga kembang kemudian masukan gula sedikit-sedikit dan pukul hingga "bertanduk"
2) kemudian satukan dgn adunan A gaul sebati dan masukan dlm loyang yg dah digriskan...
3) bakar adunan tadi dgn teknik bain marie selama 1 jam atau lebih sampai masak
4) kalau nak kukus panaskan air kukusan..loyang adunan ditutup dgn kertas aluminium terlebih dulu kemudian baru masukan dlm pengukus dan kukus lebih kurang 30 min atau 40 min..
PERINGATAN:
1) TEKNIK BAIN MARIE - adunan kek yg dlm loyang tadi tu, letak dlm loyang lain yang mengandungi air, baru masukkan dalam oven..
2) Kalau bahagian atas kek dah nampak kaler brown2 yang cantik tu.. ok la.. maknanya dah masak la tu..
3) Kalau cucuk dengan lidi sate pun "agak bersih" sebab cheese kek tak macam kek2 lain rasanya. Sebab kek lain kita cucuk mesti memang totally bersih kan..baru la kira masak. Ni dia bersih la jugak..tapi takdelah licin mcm cucuk kek2 lain..
PETUA MEMBUAT MARINGE
Ramai dari kita yg tak tau mcmana nak buat maringe kan....petuanya bekas atau peralatan memukul telur putih hendaklan bersih dan kering...pukul telur putih dahulu sampai kembang berbuih kemudian baru masuk gula sedikit2...ramai yg tak tahu terus mencampurkan gula dan telur sekaligus kemudian terus pukul....sampai taun depan pun maringe tak kan jadi..he..he.
rupanya setelah dikeluarkan dari loyang..
Ini rupa dalam kek bila dah potong. Memang kene dgn namanya pun..soft cotton kan..mmg soft..cair didalam mulut gitu..
Ok lah selamat mencuba ye kengkawan sekelian..
Ok lah selamat mencuba ye kengkawan sekelian..
3 comments:
tahniah2...lengkali aku cuba
Wowww, looking good!
Well done my dear.
Mohon share resepinya..TQ
Post a Comment