"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    2 years ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    3 years ago

Monday, February 12, 2018

Baby Apa Khabar?

Mesin scan kat KKTU rosak dah berbulan. Makanya dokte on the last appointment suruh scan kat luar sebelum appointment 15 Feb 2016 kat KK semula. 

Scan lagi.. huhu..

Biasalah, scan kat Poliklinik Nur hidayah jek. Malas nak gi jauh. 

Sebelum scan memang biasanya dokte akan pegang perut, ukur tinggi rahim bagai kan. Scan sebelum ini 28w dokte takde cakap apa2 pun. Tak bagitau baby dah masuk laluan ke belum. So, mama jangka belum la tu hihi..

But yang kali ni, dokte wat muka suprise.. ala2 terkejut. Tanya berapa week dah? Mama kata lah tak cukup 32w lagi.. anggaran dalam 31w5d gitu..

Tanya lagi edd berapa? 10 April 2016..

Tapi dokte kata kepala baby dah masuk laluan. Dan dia pun pegang kat bawah ari2 sambil goyang2 sikit. Katanya dah fix..

Oh my, cepatnya. Mama ingatkan 2nd baby akan turun ke laluan few weeks lagi. Kira lambat sikit lah. Tapi tak rupanya.

Dokte kata mungkin macam tak masuk april akan bersalin.. huhuhuhu.. mama nebes ok.. abah ikut sama nebes..

Then kata dokte takpe, kita scan dulu..

Memang kali ni scan kepala baby senang sangat nak capture untuk ukur, tak macam sebelum ni sebab dia asyik bergerak-gerak tak henti. Nak measure sangat susah. 

Cuma ukuran abdomen, femur length tu susah sikit sebab baby bergerak kuat. Few times try, akhirnya baby tido.. so senang sikit dokte nak measure..

So, kalau ikut ukuran kepala & femur length.. baby dah 33w plus. Bukan sebab dia besar tapi sebab dia tinggi. Beratnya tak jauh sangat naik..masih below 2kg..

Dan dokte anggarkan baby akan lebih 2kg tapi takkan sampai 3kg. Mungkin sekitar 2.5kg , macam tu je. Takpelah.. asalkan baby sihat..

Lahir kecil..kita besarkan dia diluar :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...