"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    2 years ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    3 years ago

Saturday, February 10, 2018

Batuk Teruk Di Trimester ke-3

Batuk pada 3rd trimester memang sangat siksa ok. Bermula dengan adik Azra, kemudian kakak Ain dan yang akhir kena adalah mama.. hukhukhuk..

Puas menahan selsema dan batuk berkahak yang teruk tu, mama decide jumpa dokte kat KKIA. Perut ni dah sakit amat dah bila batuk.. rasa nak terkeluar baby..

Dokte check, batuk memang sangat teruk. Selsema pun teruk tapi boleh pilih satu ubat je. Dan dokte decide untuk beri ubat batuk, antibiotik dan ubat tekak.

Tak tahan sangat, mama makan juga ubat-ubatan tu untuk beberapa hari. Bila rasa reda mama tak makan dah. Tapi alhamdulillah sepanjang makan ubat baby bergerak seperti biasa..

Tanya kat FB.. ternyata kawan-kawan alam maya memang sangat membantu. Ada banyak petua diberikan. Petua-petua menggunakan madu memang tak boleh jalan langsung. Makin teruk lagi ada.. so mama tak mo madu huhuhu..

Dalam banyak-banyak yang beri petua, ada seorang kawan di whatsapp kata.. suaminya kalau batuk suka bakar garlic pastu kunyah-kunyah dan telan.

Nak baik punya pasal, mama cuba bakar garlic yang sangat kecil.. sebiji je.. kemudian kupas dan kunyah. Masa nak telan tu mak oiii.. pedih perit rasa tekak.. uweekkk..

Sejam dua berlalu.. eh.. batuk mula berkurangan. Malam itu lena tidur dengan batuk minima.. perghhh..

Itu satu..

Yang ke-2, mama minum banyak air suam dan air masak macam yang kawan-kawan suruh. Memang betul.. ada perubahan disamping garlic tadi tu kan. Air suam ni sepanjang hari. Malam pun minum banyak..

Tekak teringin nak minum air nenas. Tapi malas nak buat. Makanya mama cari air nenas dalam tin jenama fruit tree..

Tapi beli 2 tin je sebab abah marah.. huhu..
Mama cakap nak buat ubat batuk je. 
So mama minum 1 tin tu untuk few days. Tak minum habis 1 tin sehari..
Terasa kahak lendir semakin lekang..senang nak buang bila batuk. Ada la beberapa hari batuk..batuk dan batuk tapi bila habiskan tin yang ke 2.. batuk dah tak ada.. alhamdulillah..

Yang ke 4, mama memang amalkan VCO Catalyst 2 softgel sehari..

Jadi, kalau ada antara korang yang batuk teruk.. mungkin boleh try apa yang mama cuba ni. Depends pada penerimaan badan masing-masing ye..

Jadinya mama bersyukur sangat batuk dah hilang..

Untuk anak-anak.. mama memang tak bagi la jus nenas, garlic bakar bagai nih. Takde kan nya tertelan dek diorang. Jadi mama cuma istiqomah bagi diorang makan 2 item ni..



Alhamdulillah, anak-anak pun respond baik pada 2 supplement ini.. baik dah batuk..
EVCO dari cosway ni memang bagus dan harganya mampu milik. Bagi makan pun senang. Guna syringe sahaja. Sampaikan baby Azra lebih pilih minum vco dari minum ubat batuk.. huhu..

Untuk sapuan pada dada, belakang dan kaki anak-anak.. mama guna EO

Ok lah.. tu je mama nak share kan..
As i said ye.. depends.. tak tahulah cara ni ok tak kat korang

See ya!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...