"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Monday, October 6, 2014

Update : Perkembangan Diabetis Abah dengan SOLE

 Lama dah tak update tentang diabetis abah kan.. Last update about abah adalah pada 16 June 2014 .

Actually tiap-tiap bulan check kadar gula dia. Sebab dah beli ACCU CHECK  tu kan. So.. once a month memang akan pantau. Dari situ kami akan tahu makanan mana yang sesuai, yang mana tidak, yang mana paling cepat naikkan gula abah..macam-macam lah.

On september, once mama jadi Rakan Niaga Qaseh.. mama mintak abah & mak cuba SOLE. Believe me diorang ni tak banyak tanya pun. Just bagitau apa gunanya SOLE, macam mana nak consume, then bagi je baca kertas SOLE tu. 


Yang mana penerangan terperinci tentang SOLE ni ada kat post sebelum ni. 

Kalau tak silap dalam 6hb september macam tu abah mak start berSOLE. Alhamdulillah memang abah kata takde rasa yang pelik2 sepanjang berSOLE. Rasa macam biasa je katanya. Hmm.. ok lah tu kan. Then we decide yang sebelum aidil adha nanti baru check semula. Means ngam-ngam sebulan abah amalkan SOLE.

Ingat tak mama pernah kata nak snapkan semua catatan gula abah? Ok.. post ini baru berkesempatan (dibaca sebagai..baru ingat..) huhu.. nak snap gambar itu.

Bulan ini abah kurangkan ambil habbatussauda. Ambil pun hanya seminggu sekali atau 2 kali je. Itu pun kuantitinya hanya sedikit.

Beras masih beras Faiza Herba Tajmahal ye. Abah memang takkan makan nasi dari beras lain.

Ulam pucuk betik adalah setiap hari. Sehari sehelai. Bukan setiap kali makan sehelai tau.. sehari sehelai je. Yang ini memang abah sendiri atur begitu. Dan dia dah lali sangat2 makan pucuk betik ni.

Cuka kurma dari Iran tu masih minum jugak.

Tambahan Mineral SOLE je untuk untuk september. Dalam leaflet tulis 1.5L dengan 5ml SOLE tapi abah kata tak sedap. Terasa sangat garam. Jadi abah campur 3L air biasa dengan 5ml SOLE. Kalau mineral pot pun abah tetap campur 5ml jugak. Sebab yang penting adalah kekarapan minum.. bukan kepekatannya ye.

Dan meh kita tengok.. catatan yang mama buat untuk abah setiap bulan..



Adatlah kan.. kejap naik sekejap turun. Dan kerana catitan ini kami tahu banyak hal tentang diabetis abah. Sangat susah nak kawal diabetis. Tengok je lah catitan tu.. 12, 13, 14.. bawah 15 tu lega dah sebab asalnya adalah 28++

Tapi dengan pengambilan supplement & pemakanan diatas tu, ditambah dengan SOLE.. diabetis abah turun ke paras normal dalam masa sebulan. Sungguh tak percaya.. tapi yes.. itu memang benar berlaku.

Nampak kegembiraan & kepuasan diwajah abah sebab selama ni dia memujuk hati dengan.. " dapat bawah 15 tu pun dah ok lah.." tapi memang kali ni 5.7 perghhh... rasa nak lompat bintang kat situ jugak. 

Bagitau kat abah, nanti share2lah cerita dengan teman-teman masjid dia yang alami diabetis jugak. Manalah tahu mereka nak mencuba... :) 

Tapi bila kata beras tajmahal tu mahal..tak mampu.. aduh.. susah lah..Pesakit diabetis ni beras tu benda pertama perlu tukar.. then we go for other supplements.

Ok lah.. banyak perkongsian dah hari ni ..

Kalau ada yang berkenan nak mencuba SOLE atau pun mana-mana PRODUK QASEH.. bolehlah cari mama ye..




SMS/ Call : 017-2189100
FB: sha mama tina (Qees Collection)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...