Sebenarnya pagi tadi masa ambil susu pekat yang baru.. nampak jagung dalam tin yang beli masa belanja barang dapur bulan2 yang lepas. Tapi masa tu cuma belek je.. tak teringat apa-apa pun..
Petang tadi, pandang je muka kekasih hati.. tiba-tiba teringatkan kuih seri muka. Terus tanya dengan dia, kalau buat kuih seri muka tapi guna jagung..sedap tak? Kihkihkih.. giler kalau jawapan dia tu tak sedap.. kekasih hati..kalau namanya kuih..apa pun sedap :)
Tengok-tengok stok pulut ada satu cawan setengah jek.. ah..memang ngam-ngam resepi..Mama berjalan ke blog Arah .. resepinya memang seperti yang ku cari..yeehu..
Ok-ok.. amik resepi dulu..
share atas share tau..turun temurun resepi ni..
Mintak halal tuan punya resepi.. saya share kat sini ye..
Bahagian bawah
1 1/2 cwn beras pulut direndam kemudian ditoskan
1 1/2 cwn santan
sedikit garam dan gula
1 st butter
Kesemua bahan dikacau rata dan dikukus.Bila pulut masak ratakan dan
tekan ke dalam loyang bulat 8 inci dan kukus lagi.Semasa pulut
panas-panas tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus lebih kurang 20
minit.
Bahagian atas
2 biji telur (kak rus guna 1 sahaja)
1/3 cwn gula pasir
1/2 cwn santan pekat
1/3 cwn susu cair
2 sb tepung gandum
1 sb tepung custard
sedikit garam dan vanilla
sedikit pewarna kuning
2 sb jagung cream
Pukul telur bersama gula sebati kemudian masukkan bahan yang lain.Kacau
sebentar di atas api bagi naik wap sahaja kemudian tuangkan ke atas
pulut dan teruskan mengukus lagi 20 minit.
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Bahagian bawah
1 1/2 cwn beras pulut direndam kemudian ditoskan
1 1/2 cwn santan
sedikit garam dan gula
1 st butter
Kesemua bahan dikacau rata dan dikukus.Bila pulut masak ratakan dan tekan ke dalam loyang bulat 8 inci dan kukus lagi.Semasa pulut panas-panas tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus lebih kurang 20 minit.
1 1/2 cwn beras pulut direndam kemudian ditoskan
1 1/2 cwn santan
sedikit garam dan gula
1 st butter
Kesemua bahan dikacau rata dan dikukus.Bila pulut masak ratakan dan tekan ke dalam loyang bulat 8 inci dan kukus lagi.Semasa pulut panas-panas tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus lebih kurang 20 minit.
~ Kat part sini mama derhaka. Mama tak kukus pulut tu. Mama tanak dulu macam masak nasi. Half cook baru terjun masuk loyang..)
Bahagian atas
2 biji telur (kak rus guna 1 sahaja) ~ Mama pun guna sebiji sahaja
1/3 cwn gula pasir
1/2 cwn santan pekat
1/3 cwn susu cair
2 sb tepung gandum
1 sb tepung custard
sedikit garam dan vanilla
sedikit pewarna kuning
2 sb jagung cream ~ Mama letak 4 sb sebab nak jagung banyak
Pukul telur bersama gula sebati kemudian masukkan bahan yang lain.Kacau sebentar di atas api bagi naik wap sahaja kemudian tuangkan ke atas pulut dan teruskan mengukus lagi 20 minit.
Sources:- From mamahawa.blogspot.com & originally from Kak Rusnah fotopage
Ye.. macam tu..ok..
Ini rupanya bila mama kuarkan dia dari kukus..
Bahagian atas
2 biji telur (kak rus guna 1 sahaja) ~ Mama pun guna sebiji sahaja
1/3 cwn gula pasir
1/2 cwn santan pekat
1/3 cwn susu cair
2 sb tepung gandum
1 sb tepung custard
sedikit garam dan vanilla
sedikit pewarna kuning
2 sb jagung cream ~ Mama letak 4 sb sebab nak jagung banyak
Pukul telur bersama gula sebati kemudian masukkan bahan yang lain.Kacau sebentar di atas api bagi naik wap sahaja kemudian tuangkan ke atas pulut dan teruskan mengukus lagi 20 minit.
Sources:- From mamahawa.blogspot.com & originally from Kak Rusnah fotopage
Ye.. macam tu..ok..
Ini rupanya bila mama kuarkan dia dari kukus..
Bahagian bawah
1 1/2 cwn beras pulut direndam kemudian ditoskan
1 1/2 cwn santan
sedikit garam dan gula
1 st butter
Kesemua bahan dikacau rata dan dikukus.Bila pulut masak ratakan dan
tekan ke dalam loyang bulat 8 inci dan kukus lagi.Semasa pulut
panas-panas tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus lebih kurang 20
minit.
Bahagian atas
2 biji telur (kak rus guna 1 sahaja)
1/3 cwn gula pasir
1/2 cwn santan pekat
1/3 cwn susu cair
2 sb tepung gandum
1 sb tepung custard
sedikit garam dan vanilla
sedikit pewarna kuning
2 sb jagung cream
Pukul telur bersama gula sebati kemudian masukkan bahan yang lain.Kacau
sebentar di atas api bagi naik wap sahaja kemudian tuangkan ke atas
pulut dan teruskan mengukus lagi 20 minit.
Sources:- From mamahawa.blogspot.com & originally from Kak Rusnah
fotopages
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Bahagian bawah
1 1/2 cwn beras pulut direndam kemudian ditoskan
1 1/2 cwn santan
sedikit garam dan gula
1 st butter
Kesemua bahan dikacau rata dan dikukus.Bila pulut masak ratakan dan
tekan ke dalam loyang bulat 8 inci dan kukus lagi.Semasa pulut
panas-panas tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus lebih kurang 20
minit.
Bahagian atas
2 biji telur (kak rus guna 1 sahaja)
1/3 cwn gula pasir
1/2 cwn santan pekat
1/3 cwn susu cair
2 sb tepung gandum
1 sb tepung custard
sedikit garam dan vanilla
sedikit pewarna kuning
2 sb jagung cream
Pukul telur bersama gula sebati kemudian masukkan bahan yang lain.Kacau
sebentar di atas api bagi naik wap sahaja kemudian tuangkan ke atas
pulut dan teruskan mengukus lagi 20 minit.
Sources:- From mamahawa.blogspot.com & originally from Kak Rusnah
fotopages
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
No comments:
Post a Comment