"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir. Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah. ALLAH berikan kita kesusahan dan rintangan sebab DIA nak berikan kesenangan sekiranya kita tabah dan terus berusaha..."

MAMA TINA'S OTHER BLOGS

  • Ain & QASEH - Ain, sweetheart kami Alami masalah alahan hidung & tonsil yang serius sejak berumur setahun lebih. Ulang alik klinik tu perkara biasa bagi kami. Dia akan m...
    1 year ago
  • Demam RJ Mula Kembali!! - MARISSA yang cantik manis.. Jangan salah nama sudah. Baru nak kenal nama2 RJ ni sebab susah nak menyebut dalam group..huhu Ingatkan dah mati aritu.. Layan....
    2 years ago

Tuesday, October 20, 2009

Kegusaran Dihati Mama..

Actually mama menulis hari ini untuk meluahkan kegusaran dihatiku ini la.. kenapa? Ni masalah tahap dewa gak la nih. Sejak demam minggu lalu..hingga lah ke hari ni..(memandangkan Tina lom lagi baik betul) ... dia sangat-sangat lah kurang menyusu.. Isy.. risau tau..

Biasanya Tina minum susu 6oz hingga 6 ke 7 botol sehari semalam tapi sejak minggu lepas..dia cuma nak minum 4oz kurang 4 kali sehari..dan the worst thing is ..kadang-kadang..4oz tu pun tak boleh habis! ... Haiyo... macam mana ni...apa dah jadi kat anak aku ni...

Dah la selera makan dia kalau doktor chum cakap..'tak bagus sangat' ..kadang-kadang susah nak bagi dia makan..dan terbaru..tak nak minum susu pulak...mama dah penat fikir.. apa agaknya yang dia nak makan..nak minum dengan banyak. Tapi memang tak ada pun.. semuanya moderate jek..

Badan pun dah makin susut..takkan lah dah nak berhenti menyusu kot? Oh..NO NO NO ... Tina masih memerlukan susu la sayang.. Please...apa nak buat ni...

Tadi mama dah call mak mama..mintak pendapat. Mak mama kata cuba campurkan susu dengan sedikit milo supaya rasa dan warnanya berubah.. masalahnya..boleh ke wat macam tu.. sihat ke wat macam tu... aih...kusut la kepala...

Mungkin jugak Tina masih kehilangan selera makan dan menyusu kerana demam sebab mama dan mak mama yang demam pun terasa macam tu..tak ada nafsu nak makan apa-apa. Kalau paksa-paksa jugak makan nasi..boleh muntah dibuatnya. So, thats why mama rasa Tina macam tu sebab dia kan lom sembuh lagi ek..

Atau mungkin jugak Tina jemu dengan susu yang sekarang diminum..dia agaknya nak minum susu berperisa ke pe? Aduh...

Kepada rakan-rakan blogger mama yang ada pengalaman..kongsi dengan mama jom..risau la. Bagi la apa-apa pendapat ke.. apa benda pun tak pe la.. at least I have something to read to fill my blank mind.. memang risau giler nih..tolong...sape boleh tolong saya....!!!

5 comments:

Lady Qay said...

hai..i rs tk pyh u cmpur milo dgn susu pun tkpe sb mmg biasa ank dmm mnumm susu tk bnyk..as long as dia mnyusu ok la tuh...u just try bg susu skrap yg mgkin.bg mkn pun sama. n mke sure if tk dia kerap mnum air atau sup ke spy bdn ckup air...

if dia dah sht n tkmo susu yg sm mgkin u kn tkr susu..if tk, tk pyh pun tkper..

Miela77 said...

Salam..daku setuju dengan Lady Qay..coz milo tu x sesuai tuk baby nie..biasa lah daku pun penah hadapi masalah nie masa Baby Qis demam beberapa bulan lepas sampai admitted ward. Mmg gusar n susah hati.. tu yang daku try UK Antivirus Formula Bio-Tech Herbal.. mmg berkesan.. cubalah.. daku bukan nak amik kesempatan tapi hakikatnya daku mengenali UK Antivirus nie hanya kerana Baby Qis demam tak kebah. Sehingga kini, kalau Baby Qis demam pun x sampai 2 hari mesti baik. If nak try leh order kat http://miela77shoppe.blogspot.com dan boleh refer testimoni bloggers or pengguna lain di http://miela77.blogspot.com/2009/08/testimoni-pengguna-uk-antivirus-formula.html .

lily azliyana @ mama zara said...

Alahai..samela kite sha. Zara pon dlm seminggu ni sgt kurang makan n minum susu. smpaikan papa die suggest nak tukar susu lain. apepon, still monitor dulu..klu dh betul die tk mau makan n menyusu, konpem cr susu lain..stakat ni die nk susu lg wlupon tk sekerap selali..=(

Mummy Ryan said...

Kesian..nyer..hope Tina will gain her appetite soon...pity little gal..:)

Mummy Gwen said...

In my opinion, you should not mix milo to her milk. Don't worry..her appetite will be back to normal soon coz she just recovered..be patient ya. Pediasure is highly recommended for picky eaters..you may try it.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...